sobota, 19 listopada 2011

Zakwas z czerwonych burakow

Do barszczu wigilijnego niezbedny.
W naszym niewielkim, Irlandzkim miasteczku, sa trzy polskie sklepy. Na nasze nieszczescie, wszystkie one robia zaopatrzenie w tej samej hurtownii czyli jezeli czegos nie mozna dostac w jednym, nie ma najmniejszego sensu jechac do nastepnych. Tak bylo tym razem z chlebem razowym. To, co jest na polkach, nie przypomina prawdziwego, polskiego razowca, pelne jest chemii, a do tego niesmaczne. 
Dramatu w sumie nie ma, bo kwas buraczany bez chleba zytniego jest rownie dobry, trzeba go tylko troche wczesniej nastawic. 

Zakwas do barszczu:

To jest wersja zakwasu bez chleba zytniego. 


2 kg burakow
2 duze glowki czosnku
2 litry przegotowanej, cieplej wody
sol kamienna ( plaska lyzka na litr wody)
ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz ziarnisty
lyzeczka cukru
duzy sloik

Buraki obrac i pokroic w cienkie plastry. Czosnek obrac i pokroic w plasterki. Ukladac buraki warstwami, przesypujac czosnkiem i sola, na wierzchu polozyc ziele, listek, pieprz,cukier i zalac ciepla woda. Calosc przykryc gaza i  odstawic w cieple miejsce na ok. miesiac. Przecedzic do butelek i przechowywac w lodowce.
Zakwas dodaje sie zawsze do zagotowanego barszczu, nie wolno go gotowac, bo straci kolor.

A oto inny przepis na doskonaly zakwas buraczany, tym razem na chlebie razowym. 

Zakwas buraczany ( przepis Macieja Kuronia ):
1.5 kg burakow
1 kromka dobrego chleba razowego
2 litry przegotowanej wody
4 zabki czosnku
pol lyzeczki kminku (opcjonalnie)
sol, cukier

Nastawic kwas najpozniej tydzien przed Wigilia, a zeby szybciej sie zakisil, dodac lyzeczke soli i cukru na litr wody- zakwas wtedy jest bardziej kwasny i lepiej sie konserwuje.
Umyte buraki pokroic w cienkie plastry. Ulozyc w szklanym sloju i zalac letna woda, tak aby przykryla buraki. Dodac posiekany i utarty z odrobina soli czosnek, a na wierzch polozyc kromke razowego chleba.
Sloj obwiazac gaza i postawic w cieplym miejscu. Po 5- 7 dniach usunac chleb i powstala piane, dokladnie przecedzic przez kilkakrotnie zlozona gaze. Przelac do wyparzonych butelek i szczelnie zakrecic. 
Mozna go przechowywac w lodowce przez kilka miesiecy.
Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. ZAKWAS WYGLADA APETYCZNIE....ALEEEEEE KOCIO:))))-PIĘKNOTA:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakwas, jest tez pyszny! A kot...udaje, ze nie jest zainteresowana tym, co sie dzieje w domu, tylko czemu jest na wiekszosci zdjec..?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    nie jestem blogowiczką, ale chętnie poogladam i przepiszę parę przepisów od Ciebie, mogę?
    zakwas robiłam ale bez czosnku i przypraw, w tym roku spróbuję Twojego
    Pozdrawiam
    DorotaL
    dorcia48@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorota, zapraszam zawsze i o kazdej porze:) Mam nadzieje, ze cos Ci przypadnie do gustu:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też kiedyś robiłam zakwas według przepisu Kuronia (bez kminku), ale ostatnio robię barszcz z innego przepisu, takiej starej kuchary. Mam go na blogu codziennym http://zbabskiejperspektywy.blogspot.com/2010/12/barszcz-czerwony-przewspaniay-atwy-i.html
    A to dlatego, że jak przyjechałam do Irlandii to nie było chleba razowego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładne zdjęcia a i temat na czasie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm, jak tu pysznie! :)Oczywiście już "odgapiam" zakwas.
    Pierniczki dzisiaj upiekłam wg wypróbowanego przepisu, ale jak zwykle coś pokręcić musiałam, tym razem nie dodałam sody. Coś mi się zdaje,ze trzeba będzie zagnieść następną porcje ciasta, bo już mi podjadają, nawet te przypalone :))) Chętnie będę tu zaglądać w oczekiwaniu na przepisy z wysp :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja barszczyk robię na świeżo wyciśniętym soku z cytryny, co pewnie jest profanacją ;):)

    Błogich, ciepłych (tak dla ciała, jak i duszy), sytych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bobe, to jest nas juz dwie:) Ja dodaje prawie cala wycisnieta cytryne do gara z barszczykiem i jest PYSZNY! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Noooo przepis jak znalazl! Na pewno wykorzystam.

    Pozdrawiam
    Dagi

    OdpowiedzUsuń
  11. An interesting discussion is definitely worth comment.
    There's no doubt that that you should write more about this topic, it might not be a taboo matter but usually folks don't talk about these subjects.
    To the next! Best wishes!!

    Here is my homepage; diet plans for women

    OdpowiedzUsuń
  12. In cell phone Εurοpe the therе on the marκеt and іt's easy t&#959 be dazzled by it all.

    Stop by my page :: dien thoai

    OdpowiedzUsuń
  13. Th&#1077&#1091 агe a great thеreаsοnѕ t&#959 get
    &#1072 prepaid cеll phonеThey сertainly have а
    lot advаntagеѕ.

    my web sitе Dien Thoai

    OdpowiedzUsuń
  14. To makе it even tаkе a long time fοr y&#959&#965 to cell ρhone piecе togеtheг all thе
    sеemingly related detaіls fοr &#1072 vast amount of sеarch гeѕults.


    Check out my ωebρаgе dien thoai

    OdpowiedzUsuń
  15. Amare Stoudemire always looks fresh with a laid-back
    vibe. Where to find fashion belts? Use round nose pliers, skewers and watchmaker tools, along with the kids and helped put computer power in consumer hands.
    L Sea S will start seeing these bags of wine in the next
    few weeks. Obama cultivates an every-woman persona, he says," And good enough they were. Where fashion was determined in the 1980's in the first overtime. Since there are many wholesale dress websites are the only three that cannot be denied.

    Here is my web page; Ao so mi nam

    OdpowiedzUsuń
  16. Everything is very open with a very clear clarification of the issues.

    It was really informative. Your site is very useful.
    Thank you for sharing!

    Visit my web site ... easywaytosetupawebsite.info

    OdpowiedzUsuń
  17. It is appropriate time to make a few plans for the long run and it is
    time to be happy. I've learn this put up and if I may
    just I wish to counsel you some attention-grabbing things or advice.
    Maybe you could write next articles regarding
    this article. I desire to read more things about
    it!

    Also visit my page: cialis canada

    OdpowiedzUsuń